26.12.2018 smo na Vojskem praznovali Štefanovo. Najprej so nam otroci iz KUD Planika Vojsko zaigrali igro z naslovom Dedkova delavnica, pod mentorstvom Irene Hvala , za kar se ji iskreno zahvaljujemo. po končani igri, so otroci poklicali težko pričakovanega Dedka Mraza, ki jih je razveselil z kupom daril. Ko se je Dedek Mraz poslovil od otrok, smo članice DKŽD mize obložile s sladkim in slanim pecivom, katerega smo napekle. Nato je bivša predsednica Tanja Mauser pozdravila goste in predstavila mene, sedanjo predsednico Dašo Skok. Goste sem tudi sama lepo pozdravila ter jim zaželela zdravo in uspešno leto, ki prihaja. Po uradnem delu pa je sledilo druženje in zabava, za katero je dolgo v noč poskrbel harmonikar Martin Kompara. 

V nedeljo 29. maja 2016 ob 14. uri vas Društvo kmečkih žena in deklet, vabi na pohod v tednu Geo parka idrija. Izhodiščna točka-zbirališče bo pred cerkvijo na Vojskem. Od tu se bomo odpravili peš do kmetije Na Brdu, kjer bo daljši postanek in ogled stare kašče. V bližini je znani Gačniški slap tudi vreden ogleda. Ob povratku bo možen še voden ogled kmetje Naš raj v Gačniku. Potrebujete pijačo, pohodno opremo in dobro voljo. Predhodne prijave niso potrebne.

Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko je bilo ustanovljeno leta 1994 z namenom ohranjanja starih običajev, izobraževanja in druženja prebivalcev Vojskarske planote.

Danes društvo šteje 29 članic, ki aktivno sodelujejo na številnih prireditvah v kraju. Na mize smo vrnile že pozabljene »prešce«. Članice smo dobitnice različnih priznanj na ocenjevanju slovenskih dobrot na Ptuju (ocvirkovca, razni kruhi).

Za ohranitev idrijske čipke se članice zbiramo na klekljarskih delavnicah. Najbolj pa se posvečamo kuharskim tečajem, zlasti peki peciva, ki ga z veseljem ponudimo na različnih prireditvah v kraju.  

Članice društva poskrbimo tudi za družabne dejavnosti. Ob farnem prazniku sv. Jokoba v juliju, s prihodom dedka Mraza na Štefanovo, na vsakoletnem izletu pa spoznavamo zanimivosti, navade in lepote naše širše domovine in zamejstva.

S svojo bogato dejavnostjo se članice društva rade predstavimo tudi širši javnosti. Vesele smo, če lahko z našimi dobrotami popestrimo ponudbo na različnih prireditvah v občini in izven nje.

 

Podkategorije

Naključna fotografija:

fotogalerija 38.jpg